Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-28@14:26:52 GMT

«بر لب دریا بمانی تشنه لب»- حسین آزادمنجیری*

تاریخ انتشار: ۲۳ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۶۹۳۲۷

«بر لب دریا بمانی تشنه لب»- حسین آزادمنجیری*

نخستین نشست ستاد اجرایی خدمات سفر در استقبال از نوروز سال 1398 در چهارشنبه گذشته یعنی 18 مهرماه برگزار شد؛ در حالی که فرصت بزرگی قبل از نوروز آتی پیش روی قشم قرار دارد که نباید از آن غافل بود.
جزیره قشم با حداقل 25 مکان طبیعی و 200 محوطه تاریخی از دوره اشکانی و هزاره اول پیش از میلاد به بعد از یک سو و دارا بودن آب و هوای مطلوب و شگفت انگیز پاییز و زمستان از سوی دیگر می تواند به بهشت گردشگران تبدیل شود و هر انسانی را از هر نقطه ایران و جهان به این دیار بکشاند؛ امری که تحقق آن به معنای ایجاد فرصت های شغلی بی شمار است که باعث افزایش گردش مالی در جزیره و افزایش جذابیت برای سرمایه گذاری به دلیل تعمیم فصل گردشگری در سراسر سال می شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


با این وجود، با وجود بیان شعارهای مختلف با موضوع رونق گردشگری، هنوز در عمل برنامه مدونی در این حوزه فراهم نشده است و قشم با وجود دریایی از جاذبه های مختلف، همچنان تشنه گردشگران باقی مانده است.
به نظر می رسد صنعت گردشگری در جزیره قشم به صورت برنامه ریزی شده و با ابتکار عمل مسوولان انجام نمی شود بلکه این صنعت به روند طبیعی نوروز وابسته است و ستاد اجرایی نیز در همان نقطه تامین نیازهای اولیه مسافران متوقف مانده است و توان مانور بیشتر را هم ندارد.به عبارت ساده تر، «تبدیل مسافر به گردشگر» در حد شعار باقی مانده است.
البته تلاش هایی صورت گرفت تا گردشگران در تابستان جزیره قشم را به عنوان هدف خود انتخاب کنند. برای مثال در فصل گذشته جشنواره تابستانی برگزار شد؛ اما نه تنها نتوانست اهداف تعریف شده را محقق کند بلکه به اهداف حداقلی نیز دست نیافت؛ نه در کشور بازتابی داشت و نه اگر مسافری راهی جزیره شد، به چشم آمد.
این پافشاری بی نتیجه در حالی رقم خورد که هیچ برنامه ریزی خاصی برای رونق این صنعت در فصل های پاییز و زمستان که قشم مطلوب ترین هوای سال را دارد، مشاهده نمی شود. حداقل برنامه ای که می توان داشت این است که رخداد نوروز در زمستان و حتی پاییز تکرار شود.
این موضوع به اندازه ای مغفول مانده است که حتی سلسله نشست هایی نیز برگزار نشد تا ابعاد مختلف آن بررسی شود و با در نظر گرفتن رویدادهای مختلف، جذابیت سفر به قشم افزایش یابد. از این رو به نظر می رسد که مسوولان باید با برنامه های قوی و مدون تر ابتکار عمل برای رونق صنعت گردشگری در پاییز و زمستان را به دست بگیرند.
همچنین در کنار مسایل فوق، از ظرفیت رسانه ها به عنوان یک بستر آماده و فرصت بالفعل نیز به درستی استفاده نمی شود؛ و در نگاه مسوولان، رسانه به جای آنکه به عنوان یکی از ابزارهای مهم قلمداد شود، به عنوان تهدید نگریسته می شود.
هدایت تولید اخبار و پوشش جلسه ها و دعوت های حساب شده از رسانه باعث می شود که فرایند اتفاقات قشم در یک محدوده کوچک باقی بماند و این جزیره از فرصت و ظرفیت عظیم رسانه برای ایجاد موج و معرفی بهتر قشم محروم بماند.
مسوولان باید برای رونق صنعت گردشگری در جزیره قشم وسعت دید خود را از سطح منطقه به کشور و حتی عرصه بین الملل تعمیم دهند و دیدگاه خود را تنها در ابعاد جزیره حبس و محدود نکنند.
امروز رسانه ها از اطلاعات لازم برای بررسی، بحث و تبادل نظر رویدادهای قشم به دلیل اعمال محدودیت هایی که از سوی مسوولان جزیره صورت می گیرد، محروم هستند و در عمل در سکون کامل قرار دارند و از این رو نمی توانند در روند ایجاد موج گردشگری شریک شوند.
به نظر می رسد در عرصه خبری تمام همت مسوولان استفاده از پورتال نهادهای مربوط به خود است؛ اما بدیهی است که پورتال روابط عمومی هیچگاه نمی تواند جایگاه رسانه را داشته باشد و این خلا همواره باقی می ماند که ضرر آن برای منطقه است؛ از سوی دیگر عرض اندام پرتال هادر وادی رسانه، بیشتر حالتی کاریکاتورگونه به خود می گیرد و منتج به هدف نیز نمی شود.
بنابراین برای ایجاد موج لازم در کشور، تصمیم گیران جزیره قشم باید با نگاه وسیع تری نسبت به حضور پر رنگ تر رسانه های کشور، دایره بحث و گفت وگو را گسترده تر کنند. به عنوان مثال حضور نداشتن رسانه ها در نخستین جلسه ستاد اجرایی سفر قشم نه تنها به معنای درگیر نکردن قدرت و نفوذ رسانه برای رسیدن به اهداف این گونه جلسات است، بلکه نشان می دهد از اساس به این مساله توجهی نشده است.
از سوی دیگر تغییر و تحولات در راس دستگاه متولی در آستانه فصل گردشگری نیز -فارغ از افراد انتخاب شده و ارزش دهی به این انتخاب به نظر می رسد در نامساعدترین زمان ممکن انجام شد تا فرصت کمتری برای برنامه ریزی و اجرای طرح ها وجود داشته باشد.
در همین راستا بیان چند نکته شاید بتواند مسوولان را در رونق این صنعت یاری بخشد. به نظر می رسد برای استفاده بهینه از همه ایام سال جهت ایجاد یک گردشگری پویا در جزیره، مسوولان از حدود یک معاونت خاص خارج شوند؛ و با نگاهی ژرف به آینده «کمیته دایمی گردشگری» را تشکیل دهند که متخصصان صنعت گردشگری کشور و مشاوران جهانی در آن حضور داشته باشند؛ کسانی که توان طراحی و خلق رویدادهای مختلف را داشته باشند و بتوانند ابتکار عمل صنعت گردشگری را در اختیار بگیرند. وظیفه این کمیته تولید فکر و تبدیل ایده ها به طرح های قابل اجرا برای ایجاد زمینه های تحول و رونق گردشگری با توجه به مقتضیات روز است.
به عنوان مثال این کمیته باید بتواند در شرایط امروز اقتصادی نیز تدابیر عملیاتی بیندیشد که نتیجه آن برون رفت از وضعیت کنونی باشد و اگر تحولی هم ایجاد نشود لااقل به گردشگری قشم تکانی بدهد.
این نگاه که وضعیت اقتصادی مطلوب نیست و مردم قدرت سفر ندارند و بنابراین انجام طرح های مختلف، مقرون به نتیجه نخواهد بود، معلول یک اقتصاد نفتی است که چندان پسندیده نیست و تجربه کشورهایی که با آب و هوای مشابه و بدون نفت توانستند صنعت گردشگری را متحول کنند، آشکارا با نظریه مزبور در تضاد است.
امید می رود در ادامه برنامه هایی تدوین و اجرا شود که روند فعالیت های اقتصادی در جزیره را بهبود ببخشد و مانع از خروج افرادی شود که سال های گذشته به امید فعالیت اقتصادی وارد منطقه آزاد قشم شدند و این جزیره را به نقطه کنونی رساندند.
* خبرنگار ایرنا
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: منع به کارگیری بازنشستگان بازی های پاراآسیایی 2018 ایران و جهان روابط عمومی قشم مسافران نوروز منع به کارگیری بازنشستگان بازی های پاراآسیایی 2018 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۶۹۳۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران

ایسنا/خراسان شمالی هنوز بساط خشکسالی در شهرستان‌های خراسان شمالی که روزی سرسبزی آن‌ها زبانزد مردم بوده پهن است. چشمه‌ها، قنات‌ها، مزارع کشاورزی و...خشک و تشنه هستند و باران امسال هم به داد آن‌ها نرسیده است.

قنات یا کاریز در واقع شریان‌های اقتصادی و حیاتی مناطق بیابانی به شمار می‌روند که رابطه منطقی و پایدار با طبیعت دارند، دستاوردی که پیشینیان ما به یادگار گذاشته‌اند تا با بهره‌مندی از آن به آب‌های زیر زمینی ضرر نزنیم.

این شاهکارهای مهندسی ایرانی هر جا که احداث شد، آبادانی آن منطقه را به دنبال داشت و از گذشته‌های دور، قنات‌ها تمدن ساز بوده و همواره با طبیعت همزیستی بسیار خوبی داشته‌اند.

اما موج خشکسالی شدید در این استان سبب شده تا قنات‌ها و چشمه‌های این استان که یک سازند زنده محسوب می شوند سخاوت خود را از دست داده‌اند، حتی چاه‌های مجاز و غیر مجاز نیز با کمبود شدید آب مواجه شده‌اند.

قنات‌ها یکی از منابع تامین کننده‌های آب کشاورزی در این استان به شمار می‌رود و طی سال‌های گذشته در این استان بسیاری از قنات‌ها بر اثر بارندگی حجم آبدهی آن‌ها کاهش یافته و کم آبی قنات‌ها موجب کاهش باردهی مزارع و باغات استان شده است.

کاهش ۳۵ درصدی دبی آب قنات‌ها در استان

سامان محمدی مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: ۶۵۳ رشته قنات در خراسان شمالی وجود دارد که تعدادی از آن‌ها که در مناطق کوهستانی واقع شده از عمق کمتر و آن‌هایی که در مناطق کویری استان قرار دارند از عمق بیشتری برخوردار هستند.

وی افزود: خراسان شمالی یکی از استان‌هایی است که با خشکسالی شدید مواجه است و خشکسالی سبب شده تا قنات‌ها با کاهش دبی آب مواجه شوند.

محمدی ادامه داد: آب قنات‌های استان نسبت به دوره آماری که ۱۰ ساله است ۳۰ تا ۳۵ درصد کاهش پیدا کرده است.

وی با اشاره به بارندگی‌های خوبی که از ابتدای سال جاری تاکنون در این استان اتفاق افتاده است، تاکید کرد: پیش بینی می‌شود آب قنات‌ها در شهرستان‌های بجنورد و راز و جرگلان که عمیق نیستند با بارندگی‌های اخیر تا حدودی جبران شود اما این مشکل در قنات‌های عمیق شهرستان‌های گرمه، جاجرم و اسفراین به علت تغییر اقلیم وجود داشته باشد.

مشروب شدن ۳۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی توسط آب قنات‌ها

این مقام مسئول با بیان اینکه میزان آبدهی این قنات ها به طور میانگین ۷۸ میلیون متر مکعب است، اظهارکرد: تعداد قنات‌های موجود ۳۱ هزار هکتار از اراضی کشاورزی این استان را مشروب می‌کند.

وی توضیح داد: آبدهی قنات‌ها متاثر از بارش برف در بالادست و تغذیه آن‌ها توسط آب خوان‌ها و یا آبرفت‌های رودخانه‌ای است.

مدیر آب و خاک سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی در ادامه بیان کرد: مرمت و کف‌شکنی قنات‌ها یکی از راه‌هایی است که می توان از قنات‌ها استفاده بیشتری کرد و از سوی دیگر استفاده از شیوه‌های نوین آبیاری سبب می‌شود تا آب قنات‌ها به صورت بهینه مصرف شود.

وی خاطرنشان کرد: مرمت و کف شکنی قنات‌ها نیاز به اعتبار بالایی دارد که اعتبار کافی برای مرمت همه قنات‌ها موجود نیست و از سوی دیگر هزینه بالای اجرای طرح های آبیاری نوین از دیگر چالش‌های پیش روی ما است.

وجود ۳۰ رشته قنات خشک شده در استان

ابراهیمی سرپرست مدیریت مطالعات پایه شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، بیان کرد: روند آبدهی قنات‌ها در خراسان شمالی همچنان رو به کاهش است و این امر نیز ناشی از تغییر اقلیم است.

وی تاکید کرد: در واقع منبع تغذیه قنات‌ها در این استان برف است اما متاسفانه برف اثرگذاری طی چند سال گذشته در این استان نباریده که موجب تغذیه قنات‌ها شود. ریزش برف وجود داشته اما ماندگار نبوده است.

ابراهیمی با بیان اینکه خشکسالی در این استان حتی موجب خشک شدن قنات‌ها نیز شده است، گفت: بر اساس بررسی‌های صورت گرفته از ۶۵۳ رشته قنات موجود در این استان ۴۷۰ رشته قنات فعال و ۱۸۳ رشته نیز به دلایل مختلف غیر فعال بوده که ۳۰ رشته قنات از این تعداد خشک شده اند.

صدور ۴ مجوز چاه به جای قنات در سال گذشته

وحید واسطه معاون حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا بیان کرد: در سال گذشته چهار مجوز چاه به جای قنات توسط این شرکت صادر شده است.

وی افزود: مجوزهای صادر شده به علت کم آبی و یا خشک شدن آب قنات بوده و یا اینکه نقص فنی داشته است.

روند کاهشی میزان بارندگی در استان نسبت به دوره آماری بلند مدت

سید عقیل مرتضوی همچنین در گفت و گو با ایسنا تصریح کرد: میزان بارندگی در سال آبی جاری ۳۱ درصد افزایش یافت و طبق آمار ایستگاه‌های این شرکت در سال آبی جاری حدود ۱۸۶ میلی متر بارندگی ثبت شد که به نسبت مدت مشابه سال گذشته ۳۱ درصد افزایش یافت.

وی ادامه داد: اما میزان بارندگی‌های انجام شده نسبت به دوره آماری بلند مدت روند کاهشی داشته است و از سوی دیگر طبق پیش بینی‌های اداره کل هواشناسی استان دمای هوا دو درجه سانتیگراد افزایش خواهد یافت.

مرتضوی گفت: در واقع هر یک درجه افزایش دما، مصارف را به صورت تصاعدی بالا می‌برد و کاهش میزان بارندگی‌ها نسبت به دوره بلند مدت و افزایش دما سبب می‌شود تا مصرف کنندگان در صورت عدم رعایت الگوی مصرف به زحمت بیفتند.

وی افزود: طی ماه گذشته ۱۲ میلیون متر مکعب آب وارد سدهای استان شده‌ که بیشترین آب وارد شده به سد شیرین دره با مقدار ۶ میلیون متر مکعب بوده است.

۷۷.۲۵ درصد از پهنه استان درگیر انواع خشکسالی

علیرضا گلرخ رئیس گروه هواشناسی کاربردی اداره کل هواشناسی خراسان شمالی نیز در گفت و گو با ایسنا، گفت: ۷۷.۲۵ درصد از پهنه خراسان شمالی طی یک سال گذشته درگیر انواع خشکسالی بوده است.

به گفته وی، در حال حاضر ۲۷.۶۱درصد از پهنه استان درگیر خشکسالی خفیف، ۲۸.۲۱ درصد درگیر خشکسالی متوسط، ۲۵.۶۴ درصد درگیر خشکسالی شدید و ۵.۸۰ درصد نیز درگیر خشکسالی بسیار شدید بوده است.

گلرخ تصریح کرد: از بین شهرستان‌های استان بام و صفی آباد ۱۰۰ درصد درگیر خشکسالی است.

وی افزود: شهرستان شیروان نیز با ۴۹.۶۷ درصد شرایط بهتری را نسبت به سایر مناطق استان از لحاظ خشکسالی دارد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • قرن بیست و یکم قرن گردشگری
  • انتقال آب دریا به اصفهان روزهای خوشایندی برای زاینده‌رود رقم می‌زند
  • جایزه ملی تعالی گردشگری برگزار می‌شود
  • ‌کرمان‌ میزبان سومین جشنواره ملی چند رسانه‌ای میراث فرهنگی
  • سومین دوره جایزه ملی تعالی گردشگری برگزار می‌شود
  • آبراهه‌های چند صدساله خراسان‌شمالی تشنه برف و باران
  • میمند شهر ملی شیشه گری
  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی در صنعت دریا
  • بومی سازی تجهیزات الکترونیکی کاربردی در صنعت دریا
  • طغیان ساکنان جزایر قناری/ درخواست محدود شدن تعداد گردشگران